Paks

900 millió euró megrendeléshez jutottak a magyar vállalatok

900 millió euró megrendeléshez jutottak a magyar vállalatok

Eddig mintegy 900 millió euró értékben jutottak magyarországi vállalatok megrendeléshez a Paks II projektben. Kirill Komarov, a Roszatom vezérigazgatójának első helyettese szerint a projekt még csak az elején tart, ez az összeg időarányosan jelentős.

Kirill Komarov hozzátette: mindez hozzájárul a tervezett 40 százalékos magyar részvétel eléréséhez. Felidézte, hogy a magyar kormánnyal 2014-ben állapodtak meg az új blokkok építéséről. Az Európai Unió vizsgálata után tavaly tavasszal a projekt megvalósítása folytatódott, és azóta nagyon jelentős munkát végeztek. 

 

Roszatom: a magyar vállalatok eddig mintegy 900 millió euró megrendeléshez jutottak

A kormány 2014-ban állapodott meg a Roszatommal, az új blokkok építésében 40 százalékos magyar részvétel elérése a cél

 

Elmondta, a reaktorok megrendelése után túl vannak már a turbinagépház berendezéseinek beszerzését szolgáló tenderen. A Paks II számára Arabelle típusú turbinák készülnek, a tendert a General Electric magyarországi leányvállalata nyerte, a munka egy részét Magyarországon végzik, más munkálatokat pedig Oroszországban. Kirill Komarov elmondta, jelenleg a felvonulási területen folytatandó munkálatok előkészítése folyik, és ezek elvégzése után kezdődhet meg a blokkok kivitelezése.

MTI/T.D.