Paks

A Foratom megvédte Paks II-t

A Foratom megvédte Paks II-t

A Foratom az európai nukleáris ipart, mintegy 800 társaságot képviselő szervezet az Európai Bizottság Versenypolitikai Főigazgatóságának felkérésére foglalt állást Paks 2 kérdésében.

A szervezet emlékeztet arra, hogy az atomenergetika adja az Európai Unió áramfelhasználásának 27 százalékát és az üvegházhatású gázok alacsony kibocsátásával termelt energia több mint felét, vagyis az atom fontos szerepet kap az EU azon kötelezettségének teljesítésében, amelynek értelmében csökkenteni kell a gazdaság működése során a levegőbe kerülő szén-dioxid mennyiségét. Az OECD és a Nemzetközi Atomenergia-ügynökség tavaly elfogadott, közös terve szerint például 2050-ig több mint duplájára kell növelni a világ nukleáris erőmű-kapacitását annak érdekében, hogy – miként azt a tavalyi, párizsi klímacsúcson célul tűzték ki – a globális felmelegedés az iparosodást megelőző időszakhoz képest ne haladja meg a 2 Celsius fokot.

 

 Atomenergia, Paks

A paksi erőmű energiatermelése

 

 A foratom arra is felhívta a figyelmet, hogy az Európai Parlament egy tavaly decemberben elfogadott jelentése is az európai energiarendszer egyik legfontosabb elemének nevezi az atomot, amely egyrészt hozzájárul a szén-dioxid-kibocsátás csökkentéséhez, másrészt korlátozza az importfüggőséget és stabil villamosáram-ellátást tesz lehetővé. Hozzáteszi, hogy az EU-tagállamoknak jogukban áll, hogy önállóan döntsenek energiatartalékaik felhasználásának feltételeiről, válasszanak a különböző energiaforrások között és meghatározzák az ország energiaellátásának szerkezetét.

A Foratom hagsúlyozza, hogy az új blokkok létesítése ugyanakkor csúcsidőben mintegy 8 ezer főnek biztosít munkalehetőséget, közvetetten további 10-15 ezer munkahely jöhet létre országszerte, jelentősen hozzájárulva az ország, kiemelten a régió gazdasági növekedéséhez.

 

Atomenergia Info/MCOnet