Paks

A Paks II. a legolcsóbb és a leghatékonyabb formáját képviseli az energiába való befektetésnek

A Paks II. a legolcsóbb és a leghatékonyabb formáját képviseli az energiába való befektetésnek

A paksi beruházás a piaci feltételeknél kedvezőbb formában, a rendelkezésre álló pénzügyi kereteken belül valósul meg – hangzott el a kormányszóvivői sajtótájékoztatón, melyet a öt hónapos tárgyalásokat követően kedd reggel a paksi erőmű bővítéséről aláírt szerződések kapcsán tartottak.

 

A mai napon aláírta az MVM Paks II. Atomerőmű Fejlesztő Zrt. és az orosz Joint-Stock Company Nizhny Novgorod Engineering Company Atomenergoproekt a Pakson létesítendő két új, egyenként 1200 megawatt teljesítményű atomerőművi blokkra vonatkozó három megvalósítási megállapodást. Ez az ország energiabiztonságának szempontjából kiemelkedő fontosságú – fogalmazott Kovács Zoltán.

 

Rendkívüli jelentőségű szerződéseket írtak alá a paksi erőmű bővítéséről

A kormányszóvivő beszédében kiemelte, nemcsak Magyarország, hanem az EU és a világgazdaság számára is kulcskérdés a jövőben az energia ára, a Paks II. a legolcsóbb és a leghatékonyabb formáját képviseli az energiába való befektetésnek. Biztosítja a gazdaság versenyképességét, és segít hosszú távon is megőrizni az alacsony energiaárakat a gazdaság számára – hangsúlyozta, hozzátéve, emellett olcsóbb energiát biztosíthat majd a vállalkozások számára is.

 

Aszódi Attila

A Paks II. a legolcsóbb és a leghatékonyabb formáját képviseli az energiába való befektetésnek

Felhívta a figyelmet arra, hogy az erőmű nemzeti tulajdonban lesz, „hiszen a nemzeti szuverenitásunkat érintő kérdésről van szó”. A beruházás a piaci feltételeknél kedvezőbb formában, a rendelkezésre álló pénzügyi kereteken belül valósul meg – húzta alá.

Aszódi Attila, a paksi bővítésért felelős kormánybiztos ugyanitt tájékoztatást adott a ma reggel aláírt három szerződésről. Az első, az úgynevezett EPC-szerződés az erőmű tervezésének, építésének és üzembe helyezésének a részleteit tisztázza, a következő 12 év feladatait rögzíti.

 

Kormányszóvivői sajtótájékoztató

 

A második egy üzemeltetési-karbantartási szerződés, a harmadik pedig az üzemanyag-ellátás és a kiégett fűtőelemek kezelésének részleteit taglaló szerződés – sorolta a paksi atomerőmű teljesítményének fenntartásáért felelős kormánybiztos. Úgy fogalmazott, a finanszírozási államközi megállapodás azt tartalmazza, hogy Oroszország az építkezéshez 10 milliárd eurós hitelkeretet biztosít kedvező kamatozási feltételekkel, ez a beruházás 80 százalékát fedezi. A maradék 20 százalékot a magyar államnak kell biztosítania – jegyezte meg a 12,5 milliárdos projektről szólva. Elmondása szerint a tárgyalások eredményeképpen sem az infláció, sem más körülmény miatt nem kell majd túllépni ezt a költségkeretet.

 

A sajtótájékoztatón részt vett Nagy Sándor, az MVM Paks II. Zrt. vezérigazgatója is

A most aláírt megállapodások alapján januártól elkezdődhet az orosz tervek magyar adaptációja. Úgy fogalmazott, az építés 2018-ban kezdődhet meg, majd az első blokk 2025-ben, a második pedig egy évvel később indulhat. Az első fűtőanyag töltet költsége része a beruházásnak.

Aszódi Attila paksi bővítésért felelős kormánybiztos újságírói kérdésre válaszolva elmondta, folyamatosan kapcsolatban állnak az Európai Bizottsággal és annak különböző igazgatóságaival. Beküldték az államközi megállapodás tervezetét, bemutatták a finanszírozási államközi megállapodást is, és a most aláírt szerződések tervezeteit is. Szólt arról is, hogy megválaszolták az Európai Bizottság által feltett kérdéseket is, és személyesen is konzultáltak.

 

Fidesz.hu /MCOnet