Paks

A paksi telephely alkalmas a blokkok befogadására

A paksi telephely alkalmas a blokkok befogadására

Paks II. projekttársaság közölte, hogy az új atomerőművi blokkok telephelyvizsgálata transzparensen zajlott, így a telephely alkalmas a blokkok befogadására. A nyilatkozat reagálás az atlatszo.hu írására.

A nyilatkozat leszögezi, hogy a portál "hónapokkal ezelőtt végigtárgyalt és lezárt ügyet próbál meg szenzációs újdonságnak beállítani- alaptalanul - a paksi telephely alkalmasságával kapcsolatban". Az írás valótlan képet fest mind az engedélyezési eljárásról, mind pedig a telephelyvizsgálat eredményeiről - írták. A projekttársaság 2014 óta folytatott részletes vizsgálati programot, melynek eredeményei nyilvánosan bárki számára hozzáférhető.

 

A Paks II. projekttársaság közölte, hogy a paksi telephely alkalmas a blokkok befogadására

Paks II. projekttársaság közölte, hogy a paksi telephely alkalmas a blokkok befogadására

 

Az Országos Atomenergia Hivatal 2017. március végén adta ki a telephelyengedélyt, megállapítva, hogy a telephely alkalmas az új blokkok építésére. "A tény, hogy a paksi telephely alatt aktív vető húzódik, nem új keletű, ez a nyilvánosan elérhető engedélykérelmi dokumentumokban is egyértelműen le van írva" - szögezi le a közlemény. Mint a társaság írja, ez nem kérdőjelezi meg a telephely alkalmasságát, a széleskörű vizsgálatok alapján kizárható, hogy a vető "szignifikáns, permanens felszíni elmozdulást lenne képes okozni".