Paks

Amerikai cég nyerte a turbinatendert

Amerikai cég nyerte a turbinatendert

A paksi nukleáris erőmű új blokkjai turbináinak gyártására és szállítására kiírt, csaknem 793 millió eurós nyílt tendert a GE Hungary Kft., az amerikai General Electric magyar leányvállalata nyerte meg.

A pályázatra a szentpétervári Szilovije Masini és a GE Hungary Kft. jelentkezett. Utóbbi az ugyancsak a General Electrichez tartozó Alstom Power Systems céggel alkotott konzorcium vezetőjeként pályázott. A turbinatermek fő és kiegészítő berendezéseinek gyártását és szállítását a paksi erőmű új, ötös és hatos blokkjának fő kivitelezője, a Roszatomhoz tartozó ASZE orosz cégcsoport rendelte meg. 

 

Amerikai cég nyerte a turbinatendert

A GE Hungary Kft. nyerte a paksi nukleáris erőmű új blokkjai turbináinak gyártására és szállítására kiírt tendert

 

Korábbi bejelentések szerint az építkezés Pakson januárban indul meg. A kétoldalú kormányközi megállapodás alapján a 12 milliárd eurós beruházás mintegy 40 százalékát magyar vállalkozók valósítják meg. A RIA Novosztyi szerint a General Electric bővíti részesedését a Roszatom projektjeiben. Cégei 2016-ban nyerték meg a finnországi Hanhikivi-1 erőmű, 2017-ben pedig a törökországi akkuyui nukleáris létesítmény turbinatenderét.

 

MTI/T.D.