Paks

Az atomerőmű az olcsó áram garanciája

Az atomerőmű az olcsó áram garanciája

2017-ben a Paksi Atomerőmű áltam megterlmet villamos energia mennyisége és a blokkok teljesítményének kihasználtsága is minden korábbinál magasabb volt, miközben továbbra is a legalacsonyabb áron biztosította a hazai áramtermelés felét.

Hamvas István, az MVM Paksi Atomerőmű Zrt. vezérigazgatója sajtótájékoztatón adott tájékoztatást arról, hogy a négy blokk összesen 16 097,6 GWh villamos energiát termelt 2017-ben, ami a 35 éve működő létesítmény történetének legmagasabb értéke. A blokkok teljesítmény-kihasználása szintén rekordértékű, 91,9 százalék volt 2017-ben, világszínvonalon is kiemelkedő. Mindezeket az eredményeket úgy érte el az atomerőmű, hogy nem a rekordok hajszolása volt az első, hanem a biztonság - hangsúlyozta Hamvas István.

 

Az atomerőmű az olcsó áram garanciája

Tavaly megterlmet villamos energia mennyisége és a blokkok teljesítményének kihasználtsága is minden korábbinál magasabb volt

 

Kiemelte, hogy az atomerőmű mindvégig a legolcsóbban termelő erőmű volt Magyarországon, így a nagy mennyiség és az alacsony ár miatt meghatározó szereplő volt a piacon. Az atomerőmű a bruttó hazai áramtermelésből 50 százalékkal, a fogyasztásból 35,7 százalékkal vette ki a részét, miközben a magyarországi áramimport 28,6 százalék volt tavaly. Az elmúlt év fontos eredményének nevezte a vezérigazgató azt, hogy a négy blokk közül utolsóként a 4. blokk is megkapta a hatóságtól az üzemidő hosszabbítási engedélyt.

 

MTI/T.D.