Paks

Határidőre elkészülnek a blokkok

Határidőre elkészülnek a blokkok

Süli János, a Paks II. beruházásért felelős tárca nélküli miniszter az Országgyűlés gazdasági bizottságának paksi kihelyezett ülésén arról beszélt, hogy az új paksi atomerőművi blokkok műszaki és biztonsági kompromisszumok nélkül, határidőre elkészülnek.

Süli János hangsúlyozta: az orosz fővállalkozó kiemelt projektként tekint a Paks II. beruházásra. A tárca nélküli miniszter az aktualitásokról szólva egyebek mellett elmondta, hogy jelenleg az egyik legfontosabb feladat a létesítésiengedély-kérelem több százezer oldalas dokumentációjának összeállítása. Az ülésen Aszódi Attila államtitkár kifejtette, részletes telephely-vizsgálati munka alapján állapították meg, hogy a telephely alkalmas az új atomerőművi blokkok létesítésére.

 

Határidőre elkészülnek az új paksi blokkok

Fontos a hazai gazdaság és a lakosság áramigényét hazai erőművekben megtermelni

 

Lenkei István, a Paks II. Zrt. vezérigazgatója kérdésre válaszolva elmondta, hogy az új blokkok a legszigorúbb biztonsági szabályoknak és előírásoknak is meg fognak felelni. A bizottsági ülést követő sajtótájékoztatón Bánki Erik, a testület elnöke fontosnak nevezte, hogy a hazai gazdaság és a lakosság áramigényét hazai erőművekben megtermelt, olcsó villamos energiával lehessen fedezni. Hozzátette, az import aránya tartósan 30 százalék körüli, de az idén volt már olyan időszak, amikor meghaladta az 50 százalékot.

MTI/T.D.