Paks

Hatezer pályázat a Paks II projektre

Hatezer pályázat a Paks II projektre

Aszódi Attila, a paksi atomerőmű teljesítményének fenntartásáért felelős kormánybiztos kijelentette, a cél, hogy minél több magyar vállalkozásokat vonjanak be a munkába, amit a Roszatom is támogat, ám ezen még dolgozni kell..

Kiemelte, arra is számítanak, hogy azok a nagy nemzetközi cégek, amelyek részt vesznek a projektben, Magyarországra hoznak tevékenységeket, és ezzel is javítják a hazai beszállítási arányt, mint a Roszatom, leányvállalata, az ASZE cégcsoport, amely hamarosan kiírja a tendert a turbinasziget beszállítására. Ugyanakkor csak a minőségi besorolás alapján tesznek különbséget a lehetséges beszállítók között. Az orosz fővállalkozó összesen mintegy hatezer beszerzésre ír ki pályázatot a Paks II projektben.

 

A paksi erőmű építéséhez csúcsidőben mintegy 8000 munkásra lesz szükség

A paksi erőmű építéséhez csúcsidőben mintegy 8000 munkásra lesz szükség

 

A paksi beruházás következő nagy lépése a létesítési engedély megszerzése lesz, a kivitelezéskor pedig elsőnek az ötös blokk építése indul meg, majd másfél évvel később a hatos blokké. Az erőmű építéséhez csúcsidőben mintegy 8000 munkásra lesz szükség, de a teljes munkaerő ennél jóval nagyobb, mert sok olyan előkészítő tevékenység van, ami a telephelyen kívül történik majd.

 

/T.D.