Paks

Jelentősen nőtt Paks versenyképessége

Jelentősen nőtt Paks versenyképessége

A Paksi Atomerőműben az elmúlt húsz évben jelentősen nőtt a termelés az orosz TVEL üzemanyaggyártó vállalatnak köszönhetően.

A Paksi Atomerőmű 15 évvel ezelőtt kötött hosszú távú megállapodást az TVEL orosz nukleáris üzemanyaggyártó vállalattal a magyarországi üzemanyag-szállításról. Az együttműködés gyümölcsözőnek bizonyult, miután az üzemanyag-felhasználás fokozatosan egyre gazdaságosabbá vált: ma már kevesebb hulladék keletkezik és egy kilogramm uránból több energiát sikerül kinyerni.

 

TVEL, a Roszatom nukleáris üzemanyaggyártója

Jelentősen nőtt a termelés az orosz TVEL-nek köszönhetőenA TVEL által kidolgozott műszaki megoldást a magyar atomerőmű tesztelte, majd az engedélyezési eljárást követően a teljesítménynövelési program következményeként az atomerőmű blokkjainak korábbi 440 megawattos teljesítménye mára fokozatosan, átlagosan 500 megawattra nőtt.

"A Paksi Atomerő négy blokkjában a teljesítmény a lehető leggazdaságosabb energetikai átalakítással elérte a 2000 megawattot, a program 1700 megawattról indult" - hangsúlyozta Kovács Pál. Véleménye szerint az eddig exkluzív beszállítónak számító TVEL tevékenységével elégedett a Paksi Atomerőmű, minden elvárható technikai fejlesztést végrehajtott, s ezáltal hozzájárult a magyar atomerőmű versenyképességének javításához.MTI/MCOnet