Paks

Meghosszabbították a paksi atomerőmű üzemeltetési idejét

Meghosszabbították a paksi atomerőmű üzemeltetési idejét

Az Országos Atomenergia Hivatal 20 évvel meghosszabbította a paksi atomerőmű 4. blokkjának üzemeltetési engedélyét, a határozat szerint az atomerőmű 4. blokkja 2037. december 31-ig üzemelhet. 

A határozat indoklása szerint nincs olyan körülmény és ismert kockázati tényező, amely kizárná a tervezett üzemidőn túli üzemeltetést és veszélyeztetné a hosszú távú biztonságot. Az MVM Paksi Atomerőmű Zrt. rendelkezik a biztonságos üzemeltetéshez szükséges, jogszabályban előírt dokumentumokkal és folyamatosan fenntartotta a 4. blokk biztonságos üzemeltethetőségét a jogszabályokkal összhangban, a hatósági előírásoknak megfelelően.

 

Az MVM Paksi Atomerőmű Zrt. kérelmére 20 évvel meghosszabbította a paksi atomerőmű 4. blokkjának üzemeltetési engedélyét az Országos Atomenergia Hivatal

Az MVM Paksi Atomerőmű Zrt. kérelmére 20 évvel meghosszabbította a paksi atomerőmű 4. blokkjának üzemeltetési engedélyét az Országos Atomenergia Hivatal

 

Az OAH megállapította, hogy az erőmű öregedéskezelési dokumentumai teljesítik a jogszabályi követelményeket, a biztonsági osztályba sorolt rendszerelemek állapota lehetővé teszi az üzemidő-hosszabbítás engedélyezését, az üzemidő-hosszabbítási program végrehajtásával pedig megvalósultak azok a feltételek, amelyek lehetővé teszik a 4. blokk biztonságos üzemeltethetőségét a meghosszabbított üzemidő végéig.  Az erőmű karbantartásának hatékonyságát, a biztonsági rendszerek és rendszerelemek állapotát a hivatal rendszeresen ellenőrzi.

 

MTI/T.D.