Paks

Süli: újabb blokkok tervezését kellene mérlegelni

Süli: újabb blokkok tervezését kellene mérlegelni

Süli János, az atomerőmű két új blokkjának megépítéséért és üzembe helyezéséért felelős tárca nélküli miniszter szerint már nem Paks II építését kellene mérlegelni, hanem újabb blokkok tervezését.

A miniszter a Századvég Gazdaságkutató Zrt. konferenciáján hangsúlyozta, hogy a tervek szerint januárban megkezdik a felvonulási épületek kivitelezését, a szükséges engedélyek kiadása után pedig 2020-ban indulhat a két új atomerőművi blokk építése, amelyek közül az elsőt 2026-ban, a másikat 2027-ben szeretnék átadni.  A beruházás megvalósításakor a helyszínben több mint 8000 szakember, főként szerelő, illetve 1000 műszaki irányító dolgozik majd, a területen gazdasági térségfejlesztési programot is szeretnének beindítani.

 

Süli: újabb blokkok tervezését kellene mérlegelni

A magyar villamosenergia-ellátás 30-32 százalékát importból fedezik, ám egy üzemzavar komolyan veszélyeztetheti a hazai ellátásbiztonságot

 

A tárca nélküli miniszter kitért arra, hogy a magyar villamosenergia-ellátás 30-32 százalékát importból fedezik, de idén januárban a rendkívüli hideg miatt ez az arány 54 százalékra is felment. Ha ilyen helyzetben üzemzavar történik, az komolyan veszélyeztetheti a hazai ellátásbiztonságot - jelentette ki. Márton Péter, a Századvég Gazdaságkutató Zrt. vezérigazgatója is az energiafüggetlenségről beszélt, szerinte nem szabad lebecsülni azt. Kádár Andrea, energetikáért felelős helyettes államtitkár előadásában kitért arra, hogy Magyarország célul tűzte ki 2020-ra a primerenergia-felhasználás 10 százalékos csökkentését 2005-höz képest, emellett a megújuló energia felhasználásának részarányában 2020-ra az európai uniós irányelv 13 százalékot írt elő, amit Magyarország önkéntes vállalással 14,65 százalékra emelt, és ezt lényegében már most sikerült elérni.

 

MTI/T.D.