Paks

Szakmai támogatást nyújt a NAÜ

Szakmai támogatást nyújt a NAÜ

A Nemzetközi Atomenergia Ügynökség szakmai támogatást nyújt a Paks II. beruházás megvalósítása során - jelentette ki Süli János, a paksi atomerőmű két új blokkjának megvalósításáért felelős tárca nélküli miniszter miután az ügynökség székházában megbeszélést folytatott Yukiya Amanoval, a szervezet főigazgatójával. 

A magyar delegáció tájékoztatta a nemzetközi szervezet vezetőit a paksi beruházás előkészítésével kapcsolatos elmúlt két évi munkáról és a jelenlegi helyzetről - ismertette a miniszter, hozzátéve, egyetértettek abban, hogy a készülő új blokkok fontosak Magyarország számára. Megállapodtak a több évtizede fennálló konstruktív szakmai együttműködés folytatásáról, illetve megerősítéséről is.

 

A Nemzetközi Atomenergia Ügynökség szakmai támogatást nyújt a Paks II. beruházás megvalósítása során

A Nemzetközi Atomenergia Ügynökség szakmai támogatást nyújt a Paks II. beruházás megvalósítása során

 

A miniszter kitért arra, a NAÜ az energetikai kérdésekről szóló nemzeti döntésekben, illetve az azokról szóló vitákban nem vesz részt, de a döntések megszületése után szakmai támogatást biztosít a végrehajtáshoz annak érdekében, hogy a létesítmények biztonságosan épüljenek meg és működjenek. A beruházásról szólva elmondta, a tervek szerint a felvonulási épületek építése idén megkezdődik, a reaktorok kivitelezése 2020-ban indul, és az atomerőmű két új blokkja 2026-ban és 2027-ben áll majd kereskedelmi üzembe.

MTI/T.D.