Paks

Több magyar beszállító a Paks II. kivitelezésekor

Több magyar beszállító a Paks II. kivitelezésekor

Kirill Komarov, az orosz állami Roszatom atomenergetikai konszern nemzetközi üzletfejlesztésért felelős első vezérigazgató-helyettese szerint a magyar beszállítói arány jelentősen meghaladhatja a 40 százalékot a Paks II. beruházás megvalósításában, így az építő-szerelő bázis létesítése során és az energetikai gépgyártás terén.

2018 végéig 15 jelentős beszerzés kiírása várható, mintegy 2 milliárd euró értékben, nemcsak építési-szerelési munkákra keresnek beszállítókat, hanem berendezések szállítására és szolgáltatások nyújtására is - tette hozzá. A beszállítók felkészítése kulcsfontosságú szempont, ezért képzést szervez számukra a Roszatom. Beszámolt arról is, hogy az év végén hirdetik ki a Paks II. atomerőmű turbinaszigetének berendezéseire júliusban kiírt tender eredményét. 

 

Több magyar beszállító a Paks II. kivitelezésekor

A jövő év elejére tervezik, hogy megkezdik az építési-szerelési bázis létrehozását

 

A Roszatom első vezérigazgató-helyettese elégedett a Paks II. projekt előrehaladásával. Mint mondta, számos területen aktív munka folyik, ami a műszaki dokumentáció elkészítését éppúgy érinti, mint a beszállítókkal kapcsolatos munkát, valamint a létesítési engedélykérelem összeállítását és a tervezést. Kirill Komarov szólt a határidők módosulásáról is: az Európai Bizottság vizsgálata 16 hónapig tartott, ami a projekt építési menetrendjének újragondolásához vezetett, ugyanakkor azon vannak, hogy kompenzálják azt az elmaradást, ami nem a felek hibájából következett be.

 

 

MTI/T.D.